Handlovské traily – premiérový enduro závod sezóny 2019

Keď sa povie Handlová, málokto si spojí toto neveľké mestečko v doline lemovanej vrchmi s nejakou konkrétnou turistickou atrakciou. Popravde, v Handlovej toho na turistické vyžitie veľa nie je.

Mám to tu však rád, keďže som tu a v okolitých lesoch prežil veľkú časť detstva. A práve lesy, kúsok od hlavnej cesty, sú dôvod, prečo by sem traily bažiaci biker mal zavítať. Handloveské traily.

A ako dôkaz, že to s trailami miestni nadšenci myslia vážne, bol prvý enduro závod v sezóne 2019, ktorý sa konal 6. apríla.

 

 

Kde handlovské traily hľadať?

Traily sú naozaj ľahko dostupné, kedže sa nachádzajú v samotnom meste veľmi blízko hlavného cestného ťahu Prievidza – Žiar nad Hronom, ktorý pretína mesto. Ak prichádzate autom z Prievidze, môžete zaparkovať na štrkovom parkovisku nad penziónom Hutira, hneď vedla cesty.

Do Handlovej sa dá dostať pohodlne vlakom. V tom prípade sa stačí zo stanice pustiť do centra mesta. Tu odbočiť vpravo v smere na Žiar. Po výšľape do kopca po hlavnej ceste prídete k spomínanému penziónu Hutira. Miniete želežničné priecestie, ktoré malo donedávna poslednú ručne ovládanú rampu v republike.

 

Nad penziónom je zákruta, kde stačí prejsť na druhú stranu cesty. Krížom cez záhradkársku osadu to ide takmer celý čas v sedle vyšľapať až k spoločnému štartovaciemu bodu všetkých trailov.

Na štarte víta tabuľa s menami a označením náročnosti všetkých (zatiaľ štyroch) trailov.

 

 

Čo od handlovských trailov očakávať?

Traily vznikli okolo starého zjazdového singla, ktorý sa tu vraj jazdil od nepamäti. Všetky začínajú na jednom mieste, rovnako sa aj do jedného bodu zlievajú. Preto jediný limit počtu kôl za jeden deň budú vaše nohy a vytrvalosť.

Smerovníky trailov / zdroj foto: FB/HandlovskeTraily

 

Traily sú pomerne krátke, napriek tomu zábavné. Hrotiči si tu prídu tiež na svoje, keďže sa tu nachádza niekoľko tučných skokov. Hold zjazdová nátura staviteľov sa nezaprie. Ak sa radšej držíte pri zemi podobne ako ja, všetky skoky majú rozumne vedené obchádzky, takže nestratíte rýchlosť ani „flow“.

Čo by som ale vyzdvihol je povrch. Tunajšie ihličnaté stromy poprášili mäkký povrch chodníkov ihličím. Spolu s trčiacimi koreňmi tvoria labužnícku kombináciu.

Naviac rozumné vedenie terénom samotnými autormi, vytrieskali z tohto miesta maximum. Za mňa rozhodne palec hore.

 

Stručne k jednotlivým trailom:

  • Krekáč DH – Krekáči sú potomkovia starých Nemcov, ktorí obývali toto územie už od stredoveku. Ako samotný názov napovedá, ide o zjazdovú trať so skokmi a dreveným dropom. Viď video.
  • Jantov FR trail – zatvorené klopky, korene a pomerne veľké skoky (napr. cez cestu). Video tu.
  • Guru – má spoločný úvod s Jantovým trailom. Neskôr sa odbáča vpravo, ale sú si veľmi podobní.
  • Natural – najčerstvejší z kvarteta. Ako názov napovedá, ide o prírodný raw a bio produkt. Minimum umelých prekážok, odklopené zákruty, nevyhnete sa aj pedálovaniu. Mňa bavil asi najviac.

 

 

V deň enduro závodu

Po mnohých slnečných dňoch sa v noci spustil masívny lejak a predpoveď na celý deň nevyzerala vôbec optimisticky.

Ráno vstávam do jemného dažďa a keďže som už nastavený na jazdenie, s kamošom Janom vyrážame. Ten alibisticky necháva svoju karbónovú leštenku doma, ale zas berie fotodokumentačnú techniku. Takže touto cestou mu ďakujem za fotky.

 

Bikerov, ktorých neodradilo počasie je tu hodne a súdiac podľa ŠPZ-tiek, mnohí prichádzajú naozaj zďaleka. Napokon sa tu zišla vcelku “smotánka”, samí hrotiči a známe mená. Ako hovorí borec na parkovisku: “Keď vidím, kto tu všetko došiel, ešte dobre, že som sa neprihlásil”.

Absolvujem registráciu na štartovacom stanovišti. Tu už panuje veselá nálada. Dostávam aj štarovací balíček s nejakými dobrotami a hracími kartami, čo je veru sympatické. Stíham si dať ešte jednu rundu na prvom traily. Na ňom som v závode paradoxne zašiel najhorší čas. Zvyšok idem naslepo.

Napokon sa na štart postavilo niečo cez 30 jazdcov, 2 juniori a 3 dámy.

 

O 11tej začíname vyrážať vo dvojiciach v minútových intervaloch výšľapovým trailom k štartu všetkých rýchlostných skúšok (RS).

Na štarte dochádza k prestojom, keďže všetci musia odjazdiť 1. kolo. Organizátori potom prepáskujú ďalšiu RS, aby sme neblúdili a až následne môžme ísť spoločne ďalšiu RS. Pri tom množstve účasníkov však čakanie nie je žiadna tragédia.

Dážď ustáva, sem tam kvapne, vykukne aj slnko, aby vzápätí zas jemne kropilo. Proste apríl.

Samotné traily sú naozaj zábavné, náročnosti však pridáva šmykľavý blatistý povrch. Najmä počas prejazdu koreňov a odklopených zákrut je to vcelku ródeo. Mimo bicykla som sa ocitol len raz, čo je vcelku úspech. Úprimne však musím povedať, že moje výkony pripomínali skôr vyhliadkové jazdy, čo sa napokon odzrkadlilo aj na pozícií hlboko v spodných priečkach výsledkovej listiny s časmi, ktoré pripomínali skôr výšľap do kopca ako zjazd :-).

 

Podľa hnedých pásov na rôznych častiach dresov závodníkov usudzujem, že podmienky pekne potrápili. Napokon sa však nik nezranil, ujmu utrpel len jeden bike v podobe zlomenej zadnej stavby.

Pri poslednej RS-ke už začína slušne pršať. Gulášik pod prístreškom je teda zaslúžená odmena. Do polhodinky prebehne vyhlasovanie výsledkov a rozdávanie cien. Napokon sa k mužom a ženám pridáva zaslúžene aj kategória juniorov.

Prví traja k cenám dokonca dostanú nejakú tú hotovosť. Pri množstve registrovaných jazdcov a jednoduchých počtoch z toho vychádza, že organizátori si pre seba nenechali nič. Skladám preto poklonu pred Lubošom Vičíkom a partie okolo neho. Tu vidieť, že celú akciu ako aj traily robia z vnútorného presvedčenia a z lásky k športu.

Celkové výsledky si môžete pozrieť na tomto odkaze, viac fotiek zo závodu a atmosféty tuto.

 

Pevne verím, že premiérový závod bol predzvesťou tradície a možno sa stane súčasťou chystanej hornonitrianskej enduro série. Ale o nej viac čoskoro.

Každopádne ak budete prechádzať Handlovou, zastavte sa na pár jázd na handlovských trailoch. Ja odporúčam prísť sem cielene. Ide síce o pomerne krátke, zato však úžasne zábavné a veľmi rozumne postavené traily s perfektnou dostupnosťou.

 

Viac info o handlovských trailoch nájdete na ich oficiálnej Facebook stránke, alebo na Trailforks.

 

 

Čo navštíviť v okolí Handlovej mimo bicykla?

 

Vidíme sa (iste aj na handlovských) trailoch!

foto:ykwia

Článok zaujal? Prihlás sa na odber, aby Ti žiadny ďalší neušiel. Na spame nejazdím!

Be the first to comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.